Door: Wim van den Heijkant
Wat moet je doen om een goede ICT specialist te worden? Een echte vakman of vrouw. Die het overzicht kan bewaren maar tegelijk ook de diepgaande kennis heeft en over een langere periode kan vast houden. Mijn antwoord inspiratie.
Basiskennis, enthousiasme en doorzettingsvermogen.. hieraan is naar mijn mening geen tekort. Toch zie ik dat veel ICT’ers (klasgenoten) na een paar jaar langzaam de interesse verliezen. Langzaam maar zeker verliezen ze het enthousiasme waarmee ze ooit begonnen. Ze verliezen de interesse voor de details en de drive om nieuwe dingen te leren.
In mijn belevenis is er veel te weinig aandacht voor inspiratie. Inspiratie door voorbeelden mensen waaraan je je kan optrekken. Die het vak aantrekkelijk maken en houden.
Voor mij begon dat op de Network Infrastructure design opleiding van de hoge school Zuyd. In het eerste jaar was er meneer Zegers… die (net omgeschoold tot leraar) erg boeiend kon vertellen over voorbeelden uit de praktijk. Ik herinner me vooral zijn foto’s van enorm chaotische serverruimtes.
In het derde jaar waren dat vooral mijn klas genoten die zelfstandig allerlei gave projecten naast hun opleiding deden, die mij inspireerde om zelf ook projecten op te pakken zoals het opbouwen en beheren van het computernetwerk van M.S.R.V. Saurus mijn studenten vereniging.
In het laatste jaar tijdens eens gast college Gerard van den Burg toen werkzaam bij Avanade. Gerard vertelde over de complexiteit van een implementatie van een content management systeem bij Shell. Dit inspireerde mij. Er is nog zoveel meer te leren er zit nog zoveel meer achter alle theorie die ik op school leerde. De “beste” oplossing is zoveel meer dan enkel een technische uitdaging.
Het was Gerard van den Burg die me zo inspireerde dat ik mijn afstudeeropdracht bij Avanade ging doen. Ook bij Avanade kwam ik weer in contact met erg inspirerende mensen. Mijn afstuderen daar werd begeleid door Aram Smith een onwijs inspirerende super specialist die als hij even tijd had altijd een nog gaver verhaal met uitdagingen en oplossingen uit de paktijk wist te vertellen. We hebben erg weinig over mijn afstudeeropdracht gepraat want zijn verhalen waren veel waardevoller.
Ook toen ik ging werken heb ik het geluk gehad veel inspirerende mensen om me heen te hebben. Op mijn eerste grote opdracht bij Philips was dat mijn collega Jorge de Almeida Pinto. Ik herinner het moment net voor de finale oplevering van ons design document dat we lang bleven zitten en een groot whiteboard helemaal vol hadden geschreven. Het werd later en later, we kregen honger. Uiteindelijk hebben we het whiteboard van de muur gehaald zijn we met whiteboard langs de beveiliging het pand uit gelopen. Onder het genot van friet en bier zijn we aan de keuken tafel bij Jorge thuis verder gegaan. Uiteraard hebben we het whiteboard de volgende dag netjes terug gebracht 😊.
Nu heb ik ondertussen best wat verhalen van mezelf en wil proberen hiermee anderen weer te inspireren. Dit was een van de redenen om Fonduso op te richten. Als mentor coach bij Fonduso zie ik dat als mijn belangrijkste opdracht; Inspireren. Uiteindelijk moet je er zelf de tijd in stoppen, moet je zelf de energie en het enthousiasme hebben de kennis tot je te nemen. Wat mij hielp om dat te doen? Gave voorbeelden uit de praktijk en uit eindelijk gave projecten. Die mijn enthousiasme bewaarde en me steeds opnieuw inspireerde om dat extra stapje te zetten.
Ik doe veel mensen onrecht aan door ze hier niet te noemen. Want er waren er nog veel meer mensen waarvan ik veel geleerd heb en die mijn inspireerde. Dank aan alle mensen die mij hebben geïnspireerd en gemotiveerd.
Wie inspireert jou? Behoefte aan een verse dosis inspiratie? Kijk eens op Fonduso.nl